Kapros Túrós Lepény
Kapros túrós pite
Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1 kg túró
1 citrom reszelt héja
1 csokor friss kapor apróra vágva
Ízlés szerint porcukor (kb. 4 ek.) Házi túró esetén, ha savanyúbb lenne, ízesítsük még porcukorral.
Annyi tejföl, hogy ne túl híg, de mégis krémes masszát kapjunk (kb. 2 dl)
Ha túl hígra, vizesre sikeredne, a túrókrémünk keverjünk bele egy evőkanál búzadarát.
Elkészítés:
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a rácsos teteje majd). Egy nagyobb méretű, magasabb falú tepsit kivajazok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is egyengetem. Kicsit elősütöm, hogy nehogy a túró eláztassa. A túrókrémet a fenti hozzávalókból alaposan kikeverem és az elősütött tésztára egyengetem. A kisebb buciból rácsokat sodrok és négyzethálósan berácsozom a tetejét. Mehet vissza a sütőbe, kb. 30 percre. Akkor jó, amikor a tészta teteje halványsárga színárnyalatot ölt és megszilárdult a túrókrém (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
Kb. 20x30 cm-es és mélyebb peremű tepsi lesz az ideális.
Elősütésre kb. 10 percet szánok, épp, hogy kicsit "szilárduljon".


|