Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4- ös fokozat), és kibéleljük muffintepsi 12 horpadását egy – egy papirkapszlival. A tésztához a portói bort 2-3 perc alatt nagy lángon beforraljuk kb. fél- dl-re és kihűtjük. A mogyorót egy nagy, száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk, aztán finomra őröljük.
A csokoládét apróra törjük és a beforralt portóival együtt gőz fölött folyósra olvasztjuk, majd kihűtjük. A tésztához a puha vajat és a cukrot robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk, aztán a tojásokat szétválasztjuk, és a tojássárgájákat robotgéppel egyenként hozzákeverjük a cukros vajhoz. A neszkávét feloldjuk negyed dl meleg vízben, és a megolvasztott portói boros csokival együtt beledolgozzuk a géppel a cukros – tojássárgájás vajba: ez lesz az alapmassza. A tojásfehérjékből tiszta habverőkkel kemény habot verünk, majd a lisztet összevegyítjük a sütőporral, a sóval és az őrölt mogyoróval. A tojásfehérjés habot lágyan hozzáforgatjuk az alapmasszához, és 2-3 részletben hozzáadjuk a mogyorós - sütőporos lisztet is. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Sütés után a még langyos muffinokat több helye finoman megszurkáljuk hústűvel, és meglocsoljuk fél- fél evőkanál portói borral.