A PISKÓTA készítés fortélyai

(Feltöltés Alatt)
Piskóta recept ahogyan én tanultam…
Ahány tojás annyiszor 2,5 dkg liszt és 2 dkg cukor, 1 csipet sütőpor.
A piskóta készítése nem egy nagy ördöngös dolog csak mindenre figyelni kell.
A legkönnyebben elrontható dolog a tojásfehérje felverése, a helyes sorrend betartása, és a sütésen is sok múlik, és még sorolhatnám.
A piskótareceptnek ezt a változatát is sokan használják…
Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulás. Ahány tojásból sütöd a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell. Ha már 4-nél több tojásos tésztát sütnél, választhatod a lightosabb változatot. Ilyenkor egy öt tojásos mennyiséghez 4 tojás, 1 kanál víz, 5 kanál cukor és 5 kanál liszt kell. Ez persze fokozható!
Készítés:
Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét rögtön akkora tálba tedd, amibe az egész tészta belefér majd. Verd fel a habot, és közben tedd bele a cukrot! Ha ez megvan, öntsd hozzá a sárgájákat. Ha ezt is belekeverted, el is teheted az elektromos habverőt. A liszt következik, amibe keverd el a fél csomag sütőport. Ezt már kanállal vagy kézi habverővel keverd el a többivel. A sütőedényt kend ki vajjal és lisztezd ki, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Az oldalára nem kell! Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb 20 percig
Trükkök:
- A sütőport mindig keverd el a lisztben, különben nem működik
- Ha látjuk, hogy a tojásfehérje menthetetlen akkor tegyünk hozzá egy pár csepp ecetet és így keverjük tovább.., ha ez sem segít, akkor kezdhetjük elölről.
- Segíthet a tojásfehérje felverésben, ha a művelet elkezdése előtt egy csipet sót adunk hozzá.
- Figyelnünk kell az edényünk tisztaságára is ami ha zsíros akkor nem fogjuk tudni felverni a habunkat.
- A sütő ajtaját sütés közben soha ne nyissuk ki, mert a tészta azonnal összeesik.
- A piskótát előmelegített sütőben sütjük, kb. 180 fokon. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk.
|
Kedves Zsóka!
Nálam is sokszor előfordult az elején, hogy sok piskótám nagyon csúnyácska lett, de mostanában egyre több sikerül lásd pl. Gesztenyés oroszkrém torta