Kelt Tészták
Kelt Tészta
Kelt tészta Egy dl langyos tejbe, 1 evőkanál kristálycukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, hogy megkeljen. Ha a barna hab feljön az edény tetejére, készen vagyunk. Ezt a folyamatot az élesztő futtatásának nevezzük.
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, a közepébe lyukat formálunk és beletesszük a megkelt élesztőt, a tojásokat, a sót és annyi tejet (aludttej a legjobb), amellyel jó állagú tésztát kapunk.
1 kg liszthez 5 dkg élesztő 1-2 tojássárgája szükséges, de ettől el lehet térni. Az édes kelt tésztához túrós béles, kalács stb. néhány evőkanál cukor is kell.

Először ujjunkkal összedolgozzuk, majd cipóvá formáljuk és magunk felé tépkedő mozdulatokkal addig húzgáljuk, amíg a tészta a táltól el nem válik teljesen.
Még beledolgozunk 1 dl olajat vagy olvasztott margarint. Ha a tészta már hólyagos, nem kell tovább dagasztani.
Ezt a műveletet robotgéppel is elvégezhetjük,
Letakarjuk a tésztát és egy órát kelesztjük. Vigyázzunk, hogy a tészta „meg ne fázzon”, mert nem szereti a huzatos helyet! Ha megkelt kinyújtjuk, formáljuk, szaggatjuk, a tepsiben újra kelesztjük, és előmelegített sütőbe sütjük. Ha rögtön betesszük a sütőbe, akkor ne melegítsük elő, mert amíg melegszik addig is kel a tészta. Távol rakjuk egymástól a süteményeket, mert megnőnek és összeérnek a tepsiben.
|