Karamellás Piskótaszelet
Karamellás piskótaszelet
Hozzávalók
Piskóta:
8db tojás
16dkg cukor
20dkg liszt
Fél csomag sütőpor
Krém:
1l Tej
8 evőkanál cukor
15dkg liszt
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval megszórjuk, és a hűtőbe rakjuk, a tojások sárgáját ½ cukorral kihabosítjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a sárgáját és legvégül a lisztet. Majd egy 25*35 tepsit kivajazunk, és kilisztezünk, a piskótamasszánkat beleöntjük, majd előmelegített 180 fokos sütőben sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, akkor tegyünk á sütőpapírt, a piskóta megsültségét tűpróbával ellenőrizzük.
Krémkészítés
4 dl tejet kikeverem, a lisztel csomómentesen, a maradék tejet félreteszem. A krémhez karamellt készítünk. A cukrot egy tiszta, száraz lábasba öntjük, és alacsony lángon állandó kevergetés mellett elkezdjük karamellizálni még sötétbarnás színe nem lesz, a maradék 6dl tejet öntsük hozzá, folyamatosan kevergessük. (a karamell a hideg tej hatására, megkeményedik) addig keverjük, még a karamell el nem olvad a tejben, ezután apránként öntsük a lisztes alaphoz, és folyamatosan keverve kis lángon, krém sűrűségűre főzzük. (amíg puding állagú nem lesz)
Miután a piskótánk kihűlt kettévágjuk és a kihűlt krémmel megkenjük.
Javaslat:
Aki nem szeretne a krémnél lisztet használni annak a következőt javaslom:
A lisztet helyettesítjük 2 csomag vaníliás pudingporral (40g). És ezt a két csomag pudingport keverjük el a 4dl tejben, a karamellt ugyanúgy elkészítjük, beleöntjük a maradék 6 dl tejet, amikor már a karamell elolvadt a tejben, apránként a pudinghoz öntjük, majd lassú tűzön besűrítjük. Vanília aromával és vaníliás cukorral ízesíthetjük.
|