PUHA Mézeskalács
Mézeskalács
Hozzávalók
1 kg liszt
30 dkg vaj vagy margarin
30 dkg cukor
25 dkg méz
3 db tojás
1 narancs lereszelt héja
1/2 csomag Kotányi mézes sütemény fűszerkeverék
1 evőkanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Elkészítés:
A mézet a narancs reszelt héjával összemelegítjük, hozzáadjuk a margarint, és amint felolvadt, levesszük a tűzről. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, valamint a sót.
A tésztát összegyúrjuk, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie. Ha tésztánkat jól kidolgoztuk, akkor egy éjszakára folpack-ba csomagolva pihentetjük.
Másnap a tésztánkat vegyük ki a hűtőből, felezzük el, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Enyhén lisztezett asztalon ½ cm vastagra nyújtsuk ki, és különböző formákkal szaggassuk ki. (Ha a tésztánk repedezne, akkor várjunk vele egy pár percet, és lassan nyújtsuk tovább.)
Egy papíros lemezre rakjuk őket, nem túl szorosan egymás mellet, hiszen sülés közben megdagadnak. Előmelegített sütőben sütjük. Nem szabad magára hagyni, gyorsan megsül! 180 fok 5-6 perc!
|