Mákos - Diós Bejgli
Mákos diós bejgli
Hozzávalók
½ kg liszt
25dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5dkg cukor
2dkg élesztő
2dl tej
pici só
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy négy kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra, ha patkóformára, akkor oválisra nyújtjuk ½ cm vastagságúra, Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen, Papiros sütőlemezre rakjuk, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és ½ órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
Diótöltelék
3dl vízből és 20 dkg porcukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a 30 dkg diót, a citrom héját, a tűzről levéve belekeverjük a 10 dkg édes morzsát és a 10 dkg mazsolát.
Máktöltelék
3dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a 30 dkg darált mákot, és az 5dkg darát vagy lisztet, végül a 20dkg cukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot.
Mikor reped meg a tészta?
- A tészta túl puha
- Ha a töltelékben sok a cukor
- Túl sok a töltelék
- Ha meleg helyen túlkelt a tészta
- vagy ha a sütő nem volt elég forró.
|