Torták : Piskótából Készült Citomtorta |
Piskótából Készült Citomtorta
Citromtorta
Piskótához
6 evőkanál porcukor
6 db tojás
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál finomliszt
1 db citrom lereszelt héja.
Elkészítés
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukrot fokozatosan adagolva hozzá. Ezután a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük. Keverjük bele a citromhéjat is. A lisztet apránként a krémre szitálva óvatos mozdulatokkal keverjük bele. Egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk! Ha készen van a sütőt zárjuk le és a nyitott ajtó mellett pihentessük a piskótát 10 percig, majd még 10 percig a formában hűtsük miután kivettük a sütőből. Végül borítsuk rácsra, és ha teljesen kihűlt vágjuk 3 lapra.
Krémhez:
1/2 liter tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő (ez is lehet liszt) 2 db citrom lereszelt héja,1 db citrom leve,20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája.
3 dl tejet felteszünk forrni, 2 dl tejet kikeverünk a keményítővel, és a liszttel majd a forró tejhez öntjük és besűrítjük. A tűzről levéve néhányszor megkeverve, teljesen kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és a citrom levét, végül a 2 db tojás sárgáját, és alaposan összekeverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk, és teljesen simára keverjük. A tortát ezzel a krémmel töltjük meg úgy, hogy kívül is vonjuk be vele.
Díszítéshez:
2 dl tejszín, Kevés citromlé (pár csepp), 2-3 kanál porcukor, 1 cs. Habfixáló, 1 db citrom.
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval meg a néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd habzsákból kidíszítjük vele a tortát. Tetszés szerint citromkarikákkal díszítjük.
|