Az összeállításhoz 0,5dl tojáslikőr és 5 dkg porcukor.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5- ös fokozat), és kibéleljük muffintepsi 12 horpadását egy – egy papirkapszlival. A tésztához az egész tojásokat szétválasztjuk, aztán a fehérjékhez csipetnyi sót szórunk, és robotgéppel lágy habot verünk belőle, Apránként hozzászórjuk a cukor egyharmadát, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot nem kapunk. Ezután a 2 tojássárgájához hozzáadunk még egyet, majd a maradék cukrot, a vizet, az olajat meg a vaníliarudak kikapargatott belsejét, és hozzáreszeljük a citrom héját. Most újra megragadjuk a robotgépet, és a tojássárgájás keveréket 5-6 perc alatt felhabosítjuk. Összeállítjuk a tésztát. A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, a másik csipetnyi sóval és a sütőporral. Aztán fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás habba, majd jöhet lágyan a fehérjés hab is. A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Ez alatt a töltelékhez a vaníliarudak kikapargatott belsejét, a vajat, a porcukrot és a tojáslikőrt mérsékelt lángon 4-5 perc alatt kevergetve összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és robotgéppel 8-10 percig kevergetjük, hogy kihűljön. Ezután bő 15 perc alatt sűrűre dermesztjük a mélyhűtőben, majd robotgéppel újra átkeverjük, hogy krémes, kenhető állaga legyen.
Tálaláskor a megsült, kihűlt muffinokról 1,5-2cm vastagságban levágjuk a tetejüket, félretesszük, és bőkezűen rájuk simítjuk a tölteléket. A levágott muffintetőket pár pillanatra a tojáslikőrbe mártjuk, majd belenyomjuk a porcukorba, és mint a behavazott, édes sipkákat, visszaillesztjük a megtöltött muffinokra.