A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4- es fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy – egy papirkapszlival. A tésztához az étcsokit apróra vágjuk, gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és magunk mellé készítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját félrerakjuk, aztán a fehérjéből csipetnyi sóval, robotgéppel kemény habot verünk. Ezután anélkül, hogy elmosnánk a habverőket, a kihűlt, olvadt csokoládét és a puha vajat egy nagy tálban robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a félretett tojássárgájákat, majd apróbb darabokra tördelve a gesztenyemasszát, és géppel jól elkeverjük az egészet. Végül belevegyítjük a sütőporos lisztet is, aztán kezünkbe kapunk egy fakanalat, és tésztába széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 25 perc alatt megsütjük