Mákos Muffin Áfonyával
Mákos Muffin Áfonyával
Hozzávalók:
12dkg Finomliszt
3dkg Darált mák
1 Kávéskanál sütőpor
0,5 Kávéskanál őrölt fahét
1 Csipet só
15dkg Puha vaj
15dkg Cukor
1 Vanilliarúd
2 tojás
1 citrom
4 evőkanál tej
10 dkg aszalt áfonya
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6- os fokozatra), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy – egy papirkapszlival.
A tésztához a lisztet, a darált mákot, a sütőport, az őrölt fahéjat és a sót összekeverjük. Ezután a puha vajat, a cukrot és a vanilliarúd kikapargatott belsejét 2 perc alatt robotgéppel összedolgozzuk, majd egyenként belevegyítjük a tojásokat, és hozzáreszeljük, a citrom héjáz. A cukros- vajas- tojásos keverékhez lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben felváltva hozzáadjuk a mákos lisztet és tejet, végül az aszalt áfonyát.
A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, áfonyás mázat csurgatunk a tetejükre, és hagyjuk, hogy a máz pár perc alatt rájuk szikkadjon. Az áfonyamázhoz a szörpöt megmelegítjük a mikróban, majd porcukrot és a meleg szörpöt simára keverjük: vastag, nehezen csurgós mázat kell kapnunk. Ha mégsem, kicsivel, több porcukorral vagy szörppel beállítjuk a helyes sűrűséget. Ha van Hozzá kedvünk, tálalás előtt megszórhatjuk még egy kevés darált mákkal is a sütiket.
|