Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4- es fokozat) és minimum 24 horpadását kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük. Ezután a tojásokat, a cukrot és a vanilliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 4-5 perc alatt jól összehabosítjuk, majd a lisztet összevegyítjük a sütőporral meg a sóval, és a fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojásos habba. Ha elvegyült, finom mozdulatokkal belekeverjük az olvadt, kihűlt vajat is.
A tésztát 10 percre hűtőbe tesszük, itt sűrűbbre dermed, majd arányosan szétkanalazzuk a mini muffintepsi horpadásaiban, és 10- 15 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel és a tű tisztán jön ki, készen van.
Ez alatt elkészítjük a szirupot. A citromok reszelt héját, a cukrot és a vizet mérsékelt lángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, majd az egyik citrom kifacsart, átszűrt levét is.
Ha megsült mini muffinok kihűltek, és a szirupot is csak langyos már, jöhet a befejezés: a mini muffinokat nagy műanyag dobozba tesszük, rájuk öntjük a szirupot, hogy teljesen elmerüljenek benne, aztán 15 – 20 percig áztatjuk őket. Így tökéletesen átveszik a szirup ízét. Tálaláskor vanilliafagyit, édes tejszínhabot és gyümölcsöt adhatunk melléjük.