Omlós Tészta
Omlós Tészta
A hozzávalók aránya 3-2-1, azaz 30dkg liszthez 20dkg vajat és 10 dkg porcukrot vesszük. A tésztát gyorsan állítjuk össze, kemény vajból, hidegen, hogy nehogy megpuhuljon a zsiradék a kezünk melegétől.
Egy órát hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani. Tojást nem teszünk bele, esetleg csak sárgáját, mert a fehérjétől kemény lesz a linzerünk.
Először a zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel
(felét helyettesíthetjük darált dióval vagy mandulával is), majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
Pihentetés után kinyújtjuk, szaggatjuk, és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert a tésztában van bőven zsiradék. A kisült tésztát várjuk, meg amíg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy- két napi állás után fogyasztatjuk csak.
|