A Muffin Sütés Rejtelmei
A muffin sütés rejtelmei
A Muffin Tepsi
A boltokban manapság már lehet kapni olyan muffin tepsiket, amelyek 6-12 db muffin elkészítésére alkalmasak, vagy használhatunk papír kapszlikat is. Én azt javaslom, hogy mindkét fajtát szerezzük be. A papír kapszli előnye hogy nem kell a muffin tepsi kivajazásával olajozásával bíbelődnünk.
Sütés
A kapszlinkat, formánkat csak negyedéig vagy félig töltsük meg a tésztával mivel a sütőportól meg fog emelkedni a térfogata.
Egyszerű Muffin
Hozzávalók
(2 dl-es pohárral mérve):
2 pohár liszt, fél pohár tej, fél pohár vaj, fél pohár cukor, 2 egész tojás, 1 kiskanál sütőpor.
Elkészítés:
A tejet, az olvasztott puha vajat a tojást és a cukrot keverjük, össze majd adjuk, hozzá a lisztel elkevert sütőport. A muffin tésztát soha ne dolgozzuk ki a végén nagyon, mert ha a liszt hozzáadása után sokáig keverjük, akkor a kész muffin, száraz és fojtós lesz. Éppen csak addig keverjük, amíg a liszt csomómentesen eloszlik benne. A muffinsütés lényege a kreativitás a liszt egy részét helyettesítheted pl. darált diófélékkel, mákkal, szárított búzacsírával, zabpehellyel. A tej helyett használhatsz tejszínt vagy joghurtot is. A cukor lehet sima kristálycukor, de barnacukor, vaníliás cukor vagy részben méz is. A vaj helyett használhatsz semleges ízű étolajat (pl. napraforgóolajat) is. A tésztába keverhetsz csokoládédarabokat, aszalt gyümölcsöt, friss gyümölcsöt vagy befőttet, de darabos dióféléket is.
Ha muffint sütsz, engedd szabadon a fantáziádat!
Vidám kísérletezést!
|